Alfred & Skygge

  • en lille fortælling om selvkritik

Jeg har det meste af mit liv haft mere end almindelige spændende dialoger med min indre kritiker. Disse skulle tjene til at holde mig opmærksom og sørge for, at jeg ikke var for meget og ikke for lidt. Den del af mig, der kritiserede mig, gjorde en enorm indsat for at beskytte mig – og med god grund. Men, jeg kunne også være ganske brutal og ondskabsfuld over for mig selv.

Sidst jeg blev opmærksom på hvor nedladende jeg kunne behandle mig selv, var for ikke så længe siden. På vej ud på badeværelset, i et ellers dejligt humør, fik jeg øjenkontakt med mit smilende selv i spejlet. “HOLD KÆFT HVOR ER DU GRIM!”, snerrede jeg af mig selv. Ikke højt og artikuleret. Men som en bombe, der sprang i mit hoved. Jeg var rystet og aldeles uforberedt.

Tilgengæld, havde jeg på tidspunktet arbejdet intenst med min selvkritikker i mit uddannelsesforløb, til psykoterapeut, og var klar over, hvad der var på spil. Budskabet og de nedladende og ondskabsfulde sætninger har jeg lært af min mormor. Dagligt hold hun mig verbalt og fysisk nede og det blev derfor mit kritiske selvs ansvar at komme hende i forkøbet for at minimere evt. overgreb og evt. efterfølgende skade.

Jeg har ikke haft kontakt med min mormor siden jeg var en stor teenager. Jeg behøver ikke at passe på længere, men det glemmer dele af mig en gang imellem. Derfor er det godt at se sådan en lille film om Alfred & Skygge, der minder mig om, at jeg ikke behøver at tale grim til mig selv, for at komme en endnu værre smerte i forkøbet.

Faren er drevet over.

Genkender du udfordringen med en lige vel dominerende selvkritisk røst?

Du er velkommen til at dele tanker og erfaringer nedenfor. Husk blot ikke at dele mere end du ville til et zoom-møde med kollegaer, du ikke har krammet i snart et år.

Namaste 🧡

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: